Vad är promotion?

Promotionen är en unik examensfest som varar i flera dagar då magistrar och doktorer firar sina examina i värdiga omständigheter med hela universitetsgemenskapen. Genom att delta i promotionen får promovenderna rättigheten att använda akademiska insignier enligt sina examensgrader: magisterkrans och -ring eller doktorshatt och -värja.

I promotionen förenas värdighet och glättighet, tradition och ungdomlighet. Den första filosofiska fakultetens promotion arrangerades redan år 1643. Det är Finlands äldsta akademiska fest och ingår i landets levande kulturarv.

Promotionen består av tre dagars lyckligt och intensivt levande och festande som innehåller allt från utmärkta middagar till en nattlig procession som slutar med soluppgången. Som upplevelse är promotionen oförglömlig och den erbjuder ännu en till mycket välförtjänad möjlighet att få fira sina studieår.

Läs mer om promotionens historia, personligheter och traditioner här, samt om promotionskultur och beskrivningar av evenemang som promotionen innehåller här. Om du vill kolla atmosfären på den förra promotionen kan du se kollagevideon här:

Helsingfors universitets filosofiska fakultets promotion firas nästa gång 26–28.5.2022. Anmälningen (här) stängs den 7.3.2022 klockan 23.59.