Promotions principer om tryggare rum

Vi vill erbjuda alla deltagare en trygg och trivsam promotion. Promotionens principer om tryggare rum är anvisningar som är avsedda för att skapa en trygg och uppskattande atmösfär på promotionen. Principerna är i kraft vid alla promotionens evenemang och vi förutsätter att alla deltagare följer dem. Om någon inte följer dessa principer kan de avlägsnas från evenemanget.

• Respektera människors olikhet och möt andra människor öppet som de är. Försök vara medveten om dina förmodanden och ta hänsyn till mångfalden hos människor. Lyssna, ge utrymme och låt varje deltagare definiera sin identitet och erfarenhet själv.

• Var medveten om dina privilegier. Med privilegier avses förmåner som individer får genom att tillhöra vissa sociala grupper. Privilegierna är förknippade till bland annat kön, sexuell läggning, hudfärg, klass, språk, hälsotillstånd eller religion. Fastän du känner dig trygg och accepterad så betyder det inte alla gör det. Om du känner dig bekväm, använd det för att skapa en trygg atmosfär för alla.

• Se till att alla blir hörda och får delta i diskussioner. Försök att tala så att alla kan förstå.

• Promotionens evenemang har nolltolerans mot alla former av trakasserier, rasism, diskriminering eller annat osaklig beteende.

• Respektera andras fysiska och psykiska integritet. Trakassera ingen verbalt, med beröringar eller genom att stirra. Nej betyder nej, ändra ditt beteende eller sluta om någon ber om det.

• Om du bevittnar eller upplever osakligt beteende, ingripa eller anmäla händelsen till marsalk. Om du vill kan du också kontakta Helsingfors universitets studentkårs eller Universitets trakasseriombud efter evenemanget.

• Om du bryter mot eller får tillsägelser om att ha brutit mot principerna om tryggare rum, be om ursäkt. Alla gör misstag. Korrigera ditt beteende vid behov. Ställ dig förstående även till andras fel och försök i mån av möjlighet enas om frågan med de övriga parterna.

• Var och en av oss har ansvar över att alla känner sig bekväma och trygga. Bidra med ditt agerande till en öppen, positiv och säker atmosfär.