Osatapahtumat

Floran päivä

Lyhyt kuvaus:

Floran päivä on perinteinen ylioppilaiden juhlapäivä. Floran päivänä filosofisen tiedekunnan promootioon liittyen yleinen seppeleensitoja esitellään kaikille promovendeille. Floran päivä alkaa klo 11.30 kokoontumisella A. I. Virtasen aukiolla, josta jatketaan kulkueena Kumtähden kentälle. Siellä kohotetaan malja keväälle ja lauletaan ylioppilaiden perinteen mukaisesti Maamme-laulu.

Pitkä kuvaus:

Floran päivään kuuluvat seuraavat tapahtumat:

● yleisen seppeleensitojan esittely

● Floran päivän juhla Kumtähden kentällä

● Floran päivän lounas

Floran päivä alkaa klo 11.30 kokoontumisella A. I. Virtasen aukiolla, josta jatketaan kulkueena Kumtähden kentälle. Siellä kohotetaan malja keväälle ja lauletaan ylioppilaiden perinteen mukaisesti Maamme-laulu. Lisäksi Kumtähden kentällä on ohjelmassa puheita ja musiikkiesitys. Juhlallisuuksien jälkeen klo 13 lounaalle ilmoittautuneet jatkavat ravintola Pjazzaan (Yrjönkatu 18B).

Aktiharjoitus / Seppeleensitojaiset

Seppeleensitojaispäivälliset

Lyhyt kuvaus:

Varsinaiset promootiojuhlallisuudet alkavat maisteripromovendien osalta  seppeleensitojaispäivällisillä. Se järjestetään aina torstaisin, sillä perjantai on varattu tyylikkäälle ja juhlalliselle promootiopäivälle. Seppeleensitojaisissa maisteripromovendien seuralaiset sitovat promovendeilleen laakerinlehdistä seppeleen, joka symboloi oppineisuutta sekä roomalaiseen tapaan voittoa. Tämä seppele lasketaankin maisteripromovendin päähän promootiopäivän huipentumassa, promootioaktissa. Seppeleensitojaispäivä huipentuu hienoihin päivällisiin, joissa on luvassa upeita puheita, hienoja musiikkiesityksiä sekä erinomaista ruokaa.

Pitkä kuvaus:

Promootion aloittaa seppeleensitojaispäivä, joka koostuu seppeleensitojaisista, aktiharjoituksista, rehtorin vastaanotosta sekä seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivällisistä. Maisteripromovendien seuralaiset solmivat promovendeilleen laakeriseppeleet yleisen seppeleensitojan ja hänen edeltäjiensä opastamina samalla kun promovendit harjoittelevat seuraavan päivän promootioaktin askelkuviot kuntoon. Laakeriseppeleen voi myös sitoa edellisenä sunnuntaina, jolloin järjestetään esiseppeleensitojaiset. Tähän tilaisuuteen voivat osallistua ne maisteripromovendien seuralaiset, jotka eivät jostain syystä pääse varsinaisiin seppeleensitojaisiin torstaina. Myös ilman seuralaista olevat maisteripromovendit voivat tulla esiseppeleensitojaisiin sitomaan oman laakeriseppeleensä. Laakeriseppeleet lasketaan tyylikkäästi maisteripromovendien päähän juhlallisessa ja perinteikkäässä promootioaktissa seuraavana päivänä.

Maisteripromovendien aktiharjoitusten aikana, omien harjoitustensa jälkeen tohtoripromovendit ja heidän seuralaisensa pääsevät vierailemaan rehtorin vastaanotolle, josta heidän iltansa jatkuu upeilla miekanhiojaispäivällisillä. Maisteripromovendeille ja heidän seuralaisilleen luvassa on hienot seppeleensitojaispäivälliset, joita isännöi yleisen seppeleensitojan kunnioitettu vanhempi. Luvassa on upeita puheita, tyylikkäitä tervehdyksiä, kauniita musiikkiesityksiä sekä odottavaa juhlatunnelmaa. 

Esteettömyystiedot:

Esiseppeleensitojaiset järjestetään Hämäläisellä Osakunnalla. Tilat ovat esteelliset. Inva-wc:tä ei ole saatavilla. Sisäänkäynnissä muutamia portaita sekä mahdollisuus käyttää luiskia.

Miekanhiojaispäivälliset

Lyhyt kuvaus: Miekanhiojaispäivälliset järjestetään tohtoripromovendeille ja heidän seuralaisilleen torstaina rehtorin vastaanoton jälkeen ravintola Pörssitalossa. Miekanhiojaispäivällinen on iltatilaisuus, jossa juhlistetaan tohtoripromovendien seuralaisia eli miekanhiojia. Illan aikana nautitaan päivällistä, kuullaan puheita sekä musiikkiesitys. Nimensä mukaisesti miekanhiojaispäivällisillä hiotaan myös muutaman tohtoripromovendin miekat. 

Pitkä kuvaus: Promootiotorstain viimeinen ohjelmanumerot ovat miekanhiojais- ja seppeleensitojaispäivälliset, jotka järjestetään erikseen tohtori- ja maisteripromovendeille. Miekanhiojaispäivällisillä juhlistetaan tohtoripromovendien aveceja eli miekanhiojia, kun taas seppeleensitojaispäivällisillä juhlistetaan maisteripromovendien aveceja eli seppeleensitojia. Iltaan kuuluu päivällinen, jonka aikana kuullaan puheita ja tyypillisesti myös musiikkiesitys. Nimensä mukaisesti iltaan kuuluu totta kai myös miekan hiontaa! Koska kaikkien tohtoripromovendien miekkoja ei voida illan ehditä hioa, promovendeistä on valittu yleensä noin 4 henkilöä edustamaan kaikkia tohtoripromovendejä. Miekat hiotaan symbolisesti kivisellä tahkolla, jossa kostukkeena käytetään shampanjaa.

Laudatio Solemnis 

Laakerijuhla

Lyhyt kuvaus: Tunnustukseton Laakerijuhla järjestetään promootioaktin jälkeen samanaikaisesti promootiojumalanpalveluksen kanssa. Laakerijuhlaan siirrytään promootioaktista järjestäytyneenä kulkueena, joka kulkee yliopiston päärakennukselta Ritarihuoneelle. Tilaisuuden ohjelmaan kuuluu puheita, musiikkiesitys sekä yhteislaulu. Tilaisuuden jälkeen palataan kulkueena päärakennukselle, josta promovendit saavat todistuksensa. HUOM! Ritarihuoneella ei saa käyttää piikkikorkoja!

Pitkä kuvaus: Tunnustukseton Laakerijuhla on verrattain nuori promootioperinne, sillä se järjestettiin ensimmäistä kertaa filosofisen tiedekunnan promootiossa vuonna 2010, kun osallistujille tahdottiin tarjota vaihtoehtoinen tilaisuus promootiojumalanpalvelukselle. Laakerijuhla ja promootiojumalanpalvelus ovat keskenään samanarvoisia sekä yhtä juhlavia tilaisuuksia.

Laakerijuhla järjestetään heti promootioaktin jälkeen Ritarihuoneella, jonne osallistujat saapuvat kulkueena. (HUOM! Ritarihuoneella ei saa käyttää piikkikorkoja!) Kaikki promootioaktiin osallistuneet poistuvat yliopiston juhlasalista yhtenä kulkueena, josta osallistujat jakautuvat promootiojumalanpalvelukseen sekä tunnustuksettomaan tilaisuuteen menijöihin. Uudelleen järjestäytyneet kulkueet jatkavat matkaansa sekä Tuomiokirkkoon että Ritarihuoneelle. Juhlavat mustavalkoiset kulkueet ovat yksi promootion näyttävimmistä hetkistä ja ne keräävät joukon promovendien läheisiä sekä uteliaita ohikulkijoita Senaatintorin laidalle.

Tunnustuksettomassa tilaisuudessa promovendit pääsevät vihdoin hengähtämään ja istumaan alas. Tilaisuudessa kuullaan puheita sekä musiikkiesitys ja lauletaan yhteislaulu. Tunnustuksettoman tilaisuuden jälkeen osallistujat järjestäytyvät jälleen kulkueeksi, joka palaa päärakennukselle hakemaan todistukset.

Jumalanpalvelus 

Promootiopäivälliset 


Lyhyt kuvaus: Aktipäivä huipentuu promootiopäivällisiin, joka on promootion juhlavin ja arvokkain, kolmen ruokalajin istuva illallinen. Päivällisillä nautitaan puheista, promootiorunoudesta ja muusta ohjelmasta sekä laadukkaasta ruoasta ja juomasta. 


Pitkä kuvaus: Alkumaljojen saattelemana siirrytään pöytiin nauttimaan juhlavista puheista, perinteisestä promootiorunoudesta ja muusta ohjelmasta, tasokkaasta kolmen ruokalajin illallisesta sekä toistemme seurasta pitkän mutta palkitsevan aktipäivän päätteeksi. Promootiopäivällisille osallistuvat niin tuoreet maisteri- ja tohtoripromovendit, seuralaiset kuin kunniavieraat.

Promootioretki

Promootioretki tapahtuu saaristoajeluna perinteisen promootiopurjehduksen hengessä. Oikean aluksen löytää Kauppatorilta tähystämällä lakkipäisiä airuita ja muita osallistujia. Muistathan ottaa myös oman ylioppilaslakkisi mukaan! Laivat
eivät voi odottaa, joten paikalle kannattaa saapua hyvissä ajoin. Purjehduksen jälkeen siirrytään retkilounaalle.

Promootiotanssiaiset

Promootiotanssiaiset pidetään Vanhalla ylioppilastalolla. Tilaisuudessa on luvassa näytöstansseja, kaikille avoimia vanhoja tansseja sekä buffet-illallinen. Tilaisuus kestää
noin klo 02 asti.

Yökulkue

Lyhyt kuvaus:

Tanssiaisten jälkeen promootio jatkuu yökulkueen muodossa. Kulkueen aikana promootiohenkeä levitetään läpi Helsingin keskustan pysähtyen matkan varrella sijaitsevien patsaiden kohdille kuulemaan promootion viimeiset puheet. Yökulkue lähtee Vanhan ylioppilastalon edestä ja päättyy yliopiston päärakennuksen eteen Senaatintorille, jossa promootioyö hupentuu puheeseen nousevalle auringolle klo 04.11.

Yölkulkueeseen kannattaa varata mukaan lämmintä vaatetta sekä matkaeväitä oman maun mukaan. Vessamahdollisuuksia tarjoavat matkan varrella sijaitsevat yleisö-WC:t. Kulkueen päättyessä Senaatintorilta järjestetään myös mahdollisuus käydä vessassa yliopiston tiloissa.

Kulkueen jälkeen halukkaat voivat vielä suunnata promootiojatkoille, joilla on tarjolla vielä muutama tunti lisää promootiohenkisen juhlaväen seurassa.

Pitkä kuvaus: