Arvomerkit

Promootioon kuuluu olennaisena osana maistereiden ja tohtoreiden akateemiset arvomerkit. Maisteripromovendien merkkinä toimii maisterinsormus ja tohtoreilla tohtorinhattu sekä ‑miekka. Jokaisen promovendin tulee huolehtia itse näiden hankkimisesta. Tohtoripromovendi ei voi osallistua promootioaktiin ilman tohtorinhattua ja ‑miekkaa eikä maisteripromovendi ilman sormusta. Niitä ei kuitenkaan välttämättä tarvitse ostaa, vaan ne voi halutessaan myös lainata. Ainoastaan promootiossa läsnä- tai poissaolevana promovoiduilla maistereilla ja tohtoreilla on oikeus käyttää kyseisiä akateemisia arvomerkkejä.

Lista arvomerkkejä myyvistä yrityksistä löytyy tarjoukset ja yhteistyökumppanit -sivuilta. Arvomerkit on syytä tilata hyvissä ajoin ennen promootiota.

Maisterinsormus

Maisterinsormus juontaa juurensa 1800-luvulle. Kultaista maisterinsormusta käytetään vasemman käden etusormessa. Aktissa sormusta pidetään valkoisten hansikkaiden päällä ja aktin jälkeisissä tilaisuuksissa hansikkaiden alla. Aktia edeltävissä tilaisuuksissa sormusta ei käytetä. Muut sormukset (lukuun ottamatta vihkisormusta) tulee jättää pois, jotta maisterinsormus saa ansaitsemansa huomion.

Maisterinsormuksen voi halutessaan korvata yksinkertaisella kultaisella tai kullanvärisellä sormuksella, jossa ei ole kiveä tai muuta koristetta. Sormuksen ei myöskään tarvitse mahtua sormen ”juureen” asti, vaan sitä voi käyttää rystysen kohdalla, jolloin sormusta ei tarvitse mitoittaa hansikkaan mukaan.

Tohtorinhattu

Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan tohtorinhatun väri on musta. Hattua koristaa tiedekunnan kultainen tunnus. Tohtoripromovendi ei voi sellaisenaan käyttää muiden yliopistojen tai tiedekuntien hattuja promootiossa, vaan niihin on vaihdettava promootiota varten filosofisen tiedekunnan tunnus. Tällöinkin hatun on oltava musta.

Tohtoripromovendit ja riemutohtorit käyttävät hattua promootioaktissa sekä sen jälkeen promootiopäivällisillä ja tanssiaisissa. Hattua ei käytetä seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivänä eikä retkellä. Kirkossa jumalanpalveluksen aikana tohtorinhattua ei pidetä päässä. Sen sijaan promootiopäivällisillä ja tanssiaisissa tohtorinhattua ei riisuta edes syödessä. Yleissääntö hattua käyttäville on, että se on päässä aina silloin kun promoottorillakin.

Aiemmin promovoidut, promootioon vieraana osallistuvat tohtorit voivat ottaa tohtorinhattunsa mukaan promootioaktiin sekä promootiopäivällisille ja tanssiaisiin, mutta miekka ei kuulu heidän juhla-asuunsa. Aktissa hattu tuodaan juhlasaliin vasemmalla käsivarrella ja asetetaan päähän, kun promoottori asettaa oman hattunsa päähän. Myös ulkomaiset tohtorinhatut ovat sallittuja. Miekanhiojat, jotka ovat tohtoreita, eivät kuitenkaan käytä tohtorinhattua aktissa, eivätkä seppeleensitojat käytä tohtorinhattua koko promootiossa.

Tohtorinmiekka

Suomessa tohtorinmiekkana käytetään valtion ainoaa virallista siviilimiekkaa, jonka on suunnitellut Akseli Gallen-Kallela. Promootiossa voi käyttää myös lainamiekkaa, jollaisen voi varata yliopistolta ilmoittautumislomakkeen täyttämisen yhteydessä. Lainamiekaksi kelpaavat myös muiden tiedekuntien sekä suomalaisten yliopistojen ja korkeakoulujen tohtorinmiekat, jotka ovat virallisia siviilimiekkoja. Tohtorinmiekkana ei saa käyttää sotilasmiekkaa eikä ulkomaista tohtorinmiekkaa tai muuhun tarkoitukseen tehtyä miekkaa. Tohtorinmiekkaan voi halutessaan kaiverruttaa oman nimen ja aktipäivän (26.5.2023).

Tohtoripromovendit ja riemutohtorit kantavat miekkaa promootioaktissa sekä sen jälkeen promootiopäivällisillä ja tanssiaisissa. Miekkaa ei kanneta seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivänä eikä retkellä.

Tohtorinmiekka kiinnitetään vyötärölle vasemmalle puolelle. Frakinkäyttäjät kiinnittävät miekan housujen vyötärölle. Mikäli promovendi käyttää promootiossa mekkoa tai hametta ja yläosaa, niitä valitessa ja teettäessä kannattaa ottaa huomioon, että miekka on painava eikä puku kestä miekan ripustamista vyötärölle. Hyvä vaihtoehto mekon kanssa on olan yli menevä musta silkkinauha tai puvun alle piilotettava vyö, johon miekka kiinnitetään. Puvun sivusaumaan on helppo jättää aukko vyötä varten. Miekan voi kiinnittää koristeelliseen kultaiseen tai huomaamattomampaan mustaan pidikkeeseen.

Muut tunnusmerkit

Promovoitavat maisterit ja riemumaisterit käyttävät aktissa, promootiopäivällisillä ja tanssiaisissa lisäksi laakeriseppelettä. Toisin kuin muita promovendien tunnusmerkkejä, seppelettä ei tarvitse hankkia etukäteen, vaan promovendin avec eli seppeleensitoja valmistaa sen seppeleensitojaisissa. Yksin promootioon osallistuvan seppeleen sitomisesta vastaa yleinen seppeleensitoja apulaisineen. Seppelettä ei käytetä seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivänä eikä retkellä.

Promootiotoimikunta hankkii tarvikkeet seppeleitä varten. Seppeleiden pohjanauhat eli karkaasit valmistetaan etukäteen, minkä vuoksi maisteriksi promovoitavien tulee ilmoittaa pään ympärysmittansa ilmoittautumislomakkeessa. Mitassa on syytä ottaa huomioon tuleva kampaus, jotta seppeleestä ei tule liian ahdasta. Seppele säilyy juhlapäivien ajan tuoreena, kun sen sumuttaa vedellä ja säilyttää kosteaan pyyhkeeseen käärittynä jääkaapissa. Promootion jälkeen seppeleen voi kuivattaa, ja sitä varten voi tilata esimerkiksi morsiuskimppujen säilyttämiseen käytettävän kuvun.