Klädsel och etikett

Innehåller


Under promotionen har det visuella en märkbar roll. Promotionen är inte enbart en fest, utan även en sorts skådespel. Det är en ritual, som konkretiserar övergången från studerande till magister eller från doktorand till doktor i samband med att man avlägger examen. I skådespelet ingår rollklädsel vid sidan om roller, repliker och scener. Att klä sig enligt sin roll synliggör tillhörigheten till den egna gruppen och skiljer samtidigt grupperna från varandra. Klädseln skapar gemenskap och stämning. I promotionen ingår även många rörliga mönster där dräkterna skapar visuella effekter. Utan enhetlig klädsel vore den grafiska leken mellan vitt och svart inte möjlig. Med klädseln skapas en del av festens ram, inom vilken varje deltagare får skapa sig en personlig upplevelse.

Vi förväntar oss att promovenderna, avecer och gäster följer klädkoden. Detta gäller speciellt under promotionsakten och i uppvisningsdanserna på balen.

Under promotionen syns indelningen i magistrar och doktorer på färgerna: magistrarnas färg är vit och doktorernas svart. Vid de formella evenemangen – kransbindings- och svärdslipningsmiddagen, promotionsakten och -middagen samt på balen – gäller noggranna dräktregler, som samlats i tabellen promotionsklädsel. Anvisningarna är separata för promovender, deras avecer och inbjudna gäster. Dessutom har vi inlett samarbete med butiker som hyr ut och säljer klädsel lämplig för promotionen. Deras anbud samlas på en separat sida. Vi rekommenderar också att bekanta dig med gruppen Promootiot kierrättää på Facebook!

Det finns två alternativ för klädsel, förenklat uttryckt antingen frack eller klänning. Var och en som deltar i promotionen har rätt att välja den klädsel som passar en själv bäst bland dessa två alternativ. Det valda alternativet (1 eller 2) bör följas under hela promotionen och man får inte kombinera olika alternativ. Lägg märke till att valet av klädsel påverkar grupperingarna vid en del av promotionens programpunkter samt på balen. Promotionskommittén (fil-promootio@helsinki.fi) svarar vid behov på möjliga tilläggsfrågor kring temat.

Vi rekommenderar att man beställer doktorshatten i god tid, eftersom de görs för hand. (För en lista över olika hattmakare, se sidan erbjudanden och samarbetspartners.)

Under de mindre formella tillställningarna som Floradagen och promotionsutflykten är reglerna för klädsel mer flexibla. Noggrannare information om klädsel till dessa tillställningar hittar du i ett skilt stycke. Regler för hur man bär akademiska insignier, förtjänsttecken samt tjänsteuniformer finns också angivna i ett särskilt stycke. Dessutom har även övriga noteringar om klädseln listats. Reglerna om klädseln följs vid promotionens alla tillställningar. Informationer om akademiska insignier har samlats på en egen sida.

En lyckad fest förutsätter att man respekterar festdeltagare. Därför har vi i slutet på sidan samlat allmänna anvisningar som vi förväntar oss att promovenderna, avecerna och gästerna följer. Vänligen bekanta dig noggrant med dessa anvisningar före promotionen!


Magisterpromovend

Välj antingen alternativ 1 eller 2 och följ denna anvisning under hela promotionen. De olika alternativen får inte kombineras.

Maisteripromovends avec kransbindnare: Samma klädsel som magisterpromovender utan lagerkrans eller magistersring. Studentmåssan får bäras på Floradagen och utflykten, om det finns.

Floradagen

Alternativ 1: Studentmössa och vårlig väderanpassad klädsel. Exempelvis klänning, kavaj- eller byxdress. Deltagaren kan välja färgerna fritt. Studentmössan bärs även inomhus.

Alternativ 2: Studentmössa och vårlig väderanpassad klädsel. Exempelvis en vårlig kostym eller en kombinerad kostym som innehåller skjorta och slips. Deltagaren kan välja färgerna fritt. Studentmössan bärs även inomhus.

Kransbindningsdagen

Observera att det inte finns tid för klädbyte mellan aktövningen och middagen, alltså man ska klä sig enligt kvällens klädkod redan för aktövningen. De som deltar enbart i akten kan komma till aktövningen i snygga vardagskläder.

Alternativ 1: En lång färgad aftonklänning. Aftonklänningen mäste vara hellång och den får inte vara svart eller vit. Svart eller vitt får finnas i klänningens dekorationer eller mönster. Klänningens urringning bestäms av bäraren. Festens karaktär och den vårliga tidpunkten kan man bra ta i beaktande då man väljer dräkt.

Alternativ 2: Frack. Till fracken hör en svart rock med långa skörtar, svarta byxor, frackskjorta, vit väst, vit fluga och vita handskar.

Frackskjortan har en stärkt krage och enkla manschetter. Plissérade skjortor eller skjortor med volang används inte tillsammans med frack: skjortbrösten är hårt pikétyg. Frackskjortans knappar är pärlemor eller guld, svarta knappar är inte etikettsenliga.

Man använder inte armbandsur med frack. Ifall man använder ett fickur ska dess kedja inte synas alltför mycket. Med fracken används svarta lackskor. Även strumporna ska vara svarta. Det lämpar sig bäst att använda en mörk jacka eller kåpa ovanpå fracken. Ifall man använder halsduk ska den vara vit.

Promotionsakten och Laudatio Solemnis

Alternativ 1: Magisterpromovender klär sig under akten i en hellång, täckande vit klänning. Klänningen bör vara samtidigt elegant och enkel. Klänningen bör vara kritvit. I promotionssammanhang avser ’vit’ en färgnyans som jämfört med ett kontorspappersark ser vit ut, inte naturvit eller gräddvit. Det lönar sig att vara mycket noggrann med nyansen. Konformiteten av nyanser på de vita klänningarna är viktig, eftersom de vitklädda tågar in som en oavbruten kolonn, och då syns alla avvikelser lätt.

Lämpliga material för klänningen är till exempel yllemuslin, dupionsilke eller tjock satin. Vita broderier är tillåtna i tyget, och det kan också finnas ett mönster invävt i tyget (till exempel damast). Materialet får inte vara genomskinligt och inte heller broderat med färg- eller metalltråd. Det får inte finnas fristående ornament såsom paljetter i tyget.

Den hellånga klänningens fåll täcker fotknölen som finns på vristens ytterkant.Klänningens ärmar bör vara hellånga och räcka ända till handlovarna. Halsöppningen på klänningen bör vara åtsittande och O-ringad (inte V-ringad eller båtringad). Med klänningen ska man kunna gå upp och ned för trappor med värdighet. En klänning med fåll till marken eller med släp är därför opraktisk. Stilrenhet och enkelhet kräver att klänningen bör vara smal.Om det måste finnas en slits i klänningen för användbarhetens skull så ska den inte vara onödigt lång. Det lönar sig att sy eller låta sy en Dior-veck på klänningen.

Med promotionsaktsklänningen används vita handskar som täcker handleden och alla fingrar så att bar hud inte syns. Lämpliga handskar är enkla, har inte dekorationer och täcker handryggen. Handskarna ska passa ihop med klänningen, de ska inte skilja sig från den eller vara en annan nyans exempelvis gulare än klänningen. Spetshandskar är inte passande.

Med aktklänningen används vita skor. Skorna bör vara stängda både i tån och hälen. Sandaler är inte tillräckligt festliga för akten. Med aktklänningen kan man använda ett diskret halsband och små knappörhängen. Så att den nya magisterringen kan få den uppmärksamhet den förtjänar, är det bättre att lämna andra slags ringer förutom förlovnings- och vigselringen hemma när akten pågår. Under promotionsakten bärs inte någon handväska. Obligatoriska små föremål kan man gömma till exempel i en insydd smygficka.

Kom också ihåg lagerkrans.

Alternativ 2: Frack. Samma anvisningar som under kransbindningsdagen men i stället för vit väst används svart väst. Istället för lackskor används polerade svarta tunnbottnade läderskor och utöver det lagerkrans och magisterring. Kom också ihåg vita handskar.

Promotionsmiddagen och -balen

Alternativ 1: Magisterpromovendens aktklänning passar också för promotionsmiddagen och -balen, men vid särskilt promotionsbalen är klädkoden mera flexibel än vid akten. En bred halsöppning eller öppen rygg passar ändå inte för promotionsmiddagen. Klänningen måste ha ärmar men i motsats till akten behöver de inte vara hellånga. Vid balen kan man uppträda i samma klädsel som vid akten och promotionsmiddagen eller byta till en balklänning som är öppnare och har bredare fåll. Klänningen ska ännu vara vit. Med balklänningen använder man handskar vars längd beror på ärmarnas längd.

Det är tillåtet att ha en kvällsväska med sig men den bör passa ihop med klänningen. Vid dansandet används den inte. Kom också ihåg lagerkrans och magisterring.

Alternativ 2: Frack. Samma anvisningar som under kransbindningsdagen (vit väst) samt lagerkrans och magisterring. Kom också ihåg vita handskar.

Utflykten

Alternativ 1: Avslappnad väderanpassad klädsel. Lämpliga alternativ är exempelvis en bekväm klänning, kjol eller byxor och tröja. På utflykten bärs studentmössan både inom- och utomhus, så klädsel ska passas till mössan. Klädseln får med andra ord inte vara för sportig, och inte heller jeans eller reklamkläder är lämpliga.

Alternativ 2: Avslappnad väderanpassad klädsel. Lämpliga alternativ är exempelvis sammets- eller bomullsbyxor med en tröja och kragskjorta. En kombinerad kostym är också ett lämpligt alternativ. På utflykten bärs studentmössan både inom- och utomhus, så klädsel ska passas till mössan. Klädseln får med andra ord inte vara för sportig, och inte heller jeans eller reklamkläder är lämpliga.


Doktorpromovend

Välj antingen alternativ 1 eller 2 och följ denna anvisning under hela promotionen. De olika alternativen får inte kombineras.

Doktorpromovends avec, svärdsliparen: Samma klädsel som doktorpromovender utan doktorshatt eller doktorsvärja. Ifall svärdsliparen äger en hatt får den användas först efter att promovenden har vigds. På Floradagen och utflykten får man bär man studentmössa istället.

Floradagen

Alternativ 1: Studentmössa och vårlig väderanpassad klädsel. Exempelvis klänning, kavaj- eller byxdress. Deltagaren kan välja färgerna fritt. Studentmössan bärs även inomhus.

Alternativ 2: Studentmössa och vårlig väderanpassad klädsel. Exempelvis en vårlig kostym eller en kombinerad kostym som innehåller skjorta och slips. Deltagaren kan välja färgerna fritt. Studentmössan bärs även inomhus.

Svärdslipningsdagen

Observera att det inte finns tid för klädbyte mellan aktövningen och middagen, alltså man ska klä sig enligt kvällens klädkod redan för aktövningen. De som deltar enbart i akten kan komma till aktövningen i snygga vardagskläder. Doktorshatten och -värjan hör inte till klädseln under svärdsmidningen.

Alternativ 1: En lång färgad aftonklänning. Aftonklänningen måste vara hellång och den får inte vara svart eller vit. Svart eller vitt får finnas i klänningens dekorationer eller mönster. Klänningens urringning bestäms av bäraren. Festens karaktär och den vårliga tidpunkten kan man bra ta i beaktande då man väljer dräkt.

Alternativ 2: Frack. Till fracken hör en svart rock med långa skörtar, svarta byxor, frackskjorta, vit väst, vit fluga och vita handskar.

Frackskjortan har en stärkt krage och enkla manschetter. Plissérade skjortor eller skjortor med volang används inte tillsammans med frack: skjortbrösten är hårt pikétyg. Frackskjortans knappar är pärlemor eller guld, svarta knappar är inte etikettsenliga.

Man använder inte armbandsur med frack. Ifall man använder ett fickur ska dess kedja inte synas alltför mycket. Med fracken används svarta lackskor. Även strumporna ska vara svarta. Det lämpar sig bäst att använda en mörk jacka eller kåpa ovanpå fracken. Ifall man använder halsduk ska den vara vit.

Promotionsakten och Laudatio Solemnis

Alternativ 1:

Doktorpromovender klär sig under akten i en hellång, täckande svart klänning. Klänningen ska vara elegant och enkel. Till klädsel hör svarta skor och svarta handskar.

Lämpliga material för klänningen är till exempel yllemuslin, dupionsilke eller tjock satin. Svarta broderier är tillåtna i tyget, och det kan också finnas ett mönster invävt i tyget (till exempel damast). Materialet får inte vara genomskinligt och inte heller broderat med färg- eller metalltråd. Det får inte finnas fristående ornament såsom paljetter i tyget.

Den hellånga klänningens fåll bör under promotionsakten täcka fotknölen som finns på vristens ytterkant. Klänningens ärmar bör vara hellånga och räcka ända till handlovarna. Halsöppningen på klänningen bör vara åtsittande och O-ringad (inte V-ringad eller båtringad). Med klänningen ska man kunna gå upp och ned för trappor med värdighet. En klänning med fåll till marken eller med släp är därför opraktisk. Stilrenhet och enkelhet kräver att klänningen bör vara smal. Om det måste finnas en slits i klänningen för användbarhetens skull så ska den inte vara onödigt lång. Det lönar sig att sy eller låta sy en Dior-veck på klänningen.

Med promotionsaktsklänningen används svarta handskar som bör täcka handleden och alla fingrar så att bar hud inte syns. Lämpliga handskar är enkla, har inte dekorationer och täcker handryggen. Handskarna ska passa ihop med klänningen, de ska inte skilja sig från den eller vara en annan nyans än klänningen. Spetshandskar är inte passande.

Med aktklänningen används svarta skor. Skorna bör vara stängda både i tån och hälen. Sandaler är inte tillräckligt festliga för akten. Med aktklänningen kan man använda ett diskret halsband och små knappörhängen. Under promotionsakten bärs inte någon handväska. Obligatoriska små föremål kan man gömma till exempel i en insydd smygficka.

Till doktorpromovendernas aktklänning tillhör även doktorshatt och -värja.

Alternativ 2:

Frack. Samma anvisningar som under svärdslipningsdagen men i stället för vit väst används svart väst. Istället för lackskor används polerade svarta tunnbottnade läderskor och utöver det doktorshatt och -värja. Kom också ihåg vita handskar.

Promotionsmiddagen och -balen

Alternativ 1: Doktorpromovendens aktklänning passar också för promotionsmiddagen och -balen, men vid särskilt promotionsbalen är klädkoden mera flexibel än vid akten. En bred halsöppning eller öppen rygg passar ändå inte för promotionsmiddagen. Klänningen måste ha ärmar men i motsats till akten behöver de inte vara hellånga. Vid balen kan man uppträda i samma klädsel som vid akten och promotionsmiddagen eller byta till en balklänning som är öppnare och bredare. Klänningen ska ännu vara svart. Med balklänningen använder man handskar vars längd beror på ärmarnas längd.

Det är tillåtet att ha en kvällsväska med sig men den bör passa ihop med klänningen. Vid dansandet används den inte. Kom ihåg doktorshatt och -värja.

Alternativ 2: Frack. Samma anvisningar som under svärdslipningsdagen (vit väst) samt doktorshatt och -värja. Kom också ihåg vita handskar.

Utflykten

Alternativ 1: Avslappnad väderanpassad klädsel. Lämpliga alternativ är exempelvis en bekväm klänning, kjol eller byxor och tröja. På utflykten bärs studentmössan både inom- och utomhus, så klädsel ska passas till mössan. Klädseln får med andra ord inte vara för sportig, och inte heller jeans eller reklamkläder är lämpliga.

Alternativ 2: Avslappnad väderanpassad klädsel. Lämpliga alternativ är exempelvis sammets- eller bomullsbyxor med en tröja och kragskjorta. En kombinerad kostym är också ett lämpligt alternativ. På utflykten bärs studentmössan både inom- och utomhus, så klädsel ska passas till mössan. Klädseln får med andra ord inte vara för sportig, och inte heller jeans eller reklamkläder är lämpliga.


Andra deltagare

Hedersdoktorpromovender och deras svärdslipare

Hedersdoktorpromovender och deras svärdslipare klär sig enligt anvisningarna för doktorpromovender och svärdslipare.

Hedersmagisterpromovender och kransbindare

Hedersmagisterpromovender klär sig enligt anvisningarna för doktorpromovender men istället för doktorshatt och -värja bär de lagerkrans och magisterring. Hedersmagisterpromovendernas kransbindare klär sig enligt anvisningarna för doktorspromovendernas svärdslipare.

Inbjudna gäster

För de gäster som deltar i akten gäller samma direktiv som för doktorspromovenders svärdslipare. Gäster använder dock inte handskar under akten. Gäster som sitter i solenna salen under akten kan klä sig i tjänsteuniform i enlighet med sin tjänst.

Ifall man under promotionsmiddagen och -balen klär sig enligt alternativ 1 bör man under svärdsmidningsmiddagen undantagsvis klä sig i en färgad klänning i stället för en svart klänning. I bästa fall använder gästerna inte alls vitt eller svart i sin klädsel.


Övriga direktiv om klädsel

Heders- och förtjänsttecken

Under kransbindnings- och svärdslipningsdagen samt på utflykten bärs inga hederstecken.

Vid promotionsakten och -middagen bärs statliga förtjänsttecken enligt gängse regler. De som bär finländska förtjänsttecken har plikten att bära sina medaljer, och de bärs i originalstorlek (inte i miniatyr). På balen bärs statliga förtjänsttecken, men vid sidan av medaljer i original kan man även bära dem i miniatyrformat.

Vid promotionen bärs inte alls akademiska heders- eller förtjänsttecken och inte heller nations-, fakultetsorganisations- eller andra band.

Tjänsteuniformer

Personer som har rätt att bära tjänsteuniform får använda den vid alla promotionstillställningar. Då bör man följa de regler som har givits för bruket av ifrågavarande tjänsteuniform. Promovenderna får dock själva inte bära andra uniformer än den prästerliga dräkten, men för övriga gäster är det tillåtet att bära även andra uniformer (t.ex. försvarsmaktens, polisens eller räddningsverkets uniformer). Man bör dock ta hänsyn till den egna promotionsgruppens allmänna regler om klädsel: exempelvis magisterpromovender och kransbindare, som i övrigt bär vitt, rekommenderas att inte bära en svart prästerlig tjänsteuniform under promotionen.

Övriga noteringar

De som enbart deltar i aktövningen eller kransbindningen kan vid dessa tillställningar klä sig även i mörk kostym eller besöksdräkt. Till rektorns mottagning som ordnas i samband med svärdslipningsdagen klär man sig på samma vis som till kransbindnings- och svärdslipningsmiddagen, dvs. i färgad långklänning eller frack. Om man vill, kan man i enlighet med gammal sed använda studentmössan vid kransbindningen.

Vid pre-kransbindningen finns ingen specifik klädkod, en snygg dräkt räcker. Ifall man så önskar kan man i enlighet med gammal sed använda studentmössa.

Under promotionsakten går och står man mycket och därför lönar det sig att välja bekväma skor som inte trycker eller skavar. Vid valet av skor bör man observera att alla skor är synliga då man kliver upp på parnassen.

Det är inte tillåtet att klä sig i folkdräkt vid promotionen. Det är även förbjudet att bära all form av pälsdekor. Det är också förbjudet att använda starka parfymer under promotionsakten. Promovenderna står mycket tätt intill varandra under flera timmar och då är det omtänksamt att visa hänsyn till personer med allergier.

Etikett och allmänna anvisningar

Promotionen bör vara en säker tillställning för alla deltagare. Därför förutsätter vi att alla deltagare följer de särskilda säkerhetsreglerna för tillställningarna under hela evenemanget. Utöver dessa önskar vi också att deltagarna tar hänsyn till andra deltagares promotionsupplevelse genom sitt beteende. Till detta hör bland annat att man inte talar el