Historien
Promotionen i filosofiska fakulteten vid Helsingfors universitet utgör en del av en tusenårig akademisk kontinuitet. I varje promotion får en ny akademisk generation rätt att bära symbolerna för sina nya lärda grader. Promotionens kärna har under tidens gång bevarats nästan orörd, men de olika festligheterna och tilläggsprogrammet har förändrats med tiden.
Promotionen eller det solenna beviljandet av akademiska lärda grader är ett lika gammalt fenomen som själva universitetsväsendet. Under medeltiden var universitet en del av den katolska kyrkan, och kyrkans språk var latin. Universitetets läroböcker var latinska klassiker från Romartiden. Latinet var också det enda kodifierade skriftspråket i Europa före 1600-talet. När universitet var en del av kyrkan fick lärare och studenter njuta av prästeståndets privilegier – däribland den akademiska friheten.
Det högmedeltida universitetet i Bologna anses vara det första västerländska universitetet. Det fick rätt att bevilja akademiska grader av kejsaren och påven. Då senare universitet grundades fick de ofta dessa specialrättigheter enligt modellen i Bologna. Från första början bestod promotionen av en högtidlig latinsk promotionsakt, där promotorn gav de nyblivna magistrarna rätten att bära lagerkransen (ursprungligen en röd huvudbonad) och ringen som tecknen för den lärda graden. Eftersom universiteten under medeltiden och även länge efteråt var en viktig del av kyrkan, åtföljdes akten av en tacksägelsegudstjänst i universitetets kyrka. Efter detta var det en festmåltid för de promoverade och inbjudna gäster.
Promotionen kom till Finland då generalguvernör Pehr Brahe år 1640 grundade Sveriges tredje universitet i Åbo. Promotionstraditionerna och -ritualerna fick intryck från Paris, Prag och Uppsala universitet. År 1643 anordnades den första promotionen vid Kungliga Akademin i Åbo, där en handfull magistrar promoverades. Hädanefter firades promotionen i Åbo med ungefär fyra års mellanrum eftersom promotioner hölls turvis med de andra universiteten i det svenska riket. I Åbo bestod promotionen av förutom akten, gudstjänsten och middagen också av varierande program, såsom olika musikuppträdanden, diktläsning och studenternas teaterföreställningar.
På 1700-talet strävade man efter att fira promotioner ofta i samband med olika märkeshändelser, som när regenten besökte Åbo. Samtidigt började latinet i jubileumsdikterna vika undan för det svenska språket. Man började beställa dikter enkom för promotionen – en hedersställning som promotionsdiktare såg ljuset. Under första hälften av 1800-talet förflyttades firandet av läsårets slut från början av maj till kring den 13 maj. Vårfesten utvecklades till Floradagen som fick sitt namn efter vårens och blommornas gudinna i antikens Rom.
En väsentlig förändring för promotionen var övergången från svenskt till ryskt styre i Finland år 1809 och Åbo brand 1828, efter vilket kejsare Nikolaj I förflyttade universitetet till Helsingfors. Universitetets budget fördubblades av de ryska kejsarna, Finland blev rikare och det kejserliga hovet i St Petersburg övade inflytande på traditionerna. Promotionerna växte till festligare och längre ceremonier. I början av 1800-talet delades promotionen i två delar, och man utdelade magisters- och doktorsgraden skilt. För första gången promoverades magistrar som blivit promoverade femtio år tidigare på nytt som jubelmagistrar. I mitten av 1800-talet vigdes de första hedersdoktorerna. Det blev också en tradition att på Floradagen välja en dotter till någon professor inom filosofiska fakulteten till den allmänna kransbinderskan för att binda lagerkransar till de magisterpromovender som inte hade en egen avec, det vill säga egen kransbinderska. Ursprungligen var alla promovender män och deras medföljande avecer kvinnor.
Mot slutet av århundradet växte festen till en tre dagars festlighet, då kransbindningen utvecklades till långa middagar och balen förflyttades från att ha varit kvällsprogram efter festmiddagen till att ha en egen dag. Samtidigt föddes programpunkten promotionsutfärd på baldagen då man reste ut med båt eller vagn för en lunch ute i det fria. Balen fick inflytande från det kejserliga hovlivet i Sankt Petersburg och dess baler. I samband med dansen utvecklades nya ritualer och programnummer, såsom hedersstolen, doktorernas svärdsallé och maccaroni-tåget. Innan de statliga ceremonierna i Finland utvecklades, samlade universitetet och promotionen ihop Finlands ståndspersoner och promotionen fick också statlig uppmärksamhet i hela landet.
År 1919, efter världskriget och inbördeskriget, firades den första promotionen i det självständiga Finland. Till hedersdoktor vigdes riksföreståndaren Mannerheim, och hans dotter var den allmänna kransbinderskan. Under 1920- och 30-talen byttes promotionens språk till finska och det blev kutym att beställa en finskspråkig och en svenskspråkig dikt. Samtidigt fick själva promotionen kritik för att vara en dyr tradition. Andra världskriget innebar ett avbrott i promotionstraditionen. Efter kriget strävade man efter att återinföra formerna och traditionerna som funnits tidigare. Under 1960- och 1970-talen sjönk deltagarantalet i promotionerna, och traditionen fick också häftig kritik för att vara en förlegad borgerlig kvarleva.
Från och med 1980-talet upplevde promotionen ändå en renässans precis som andra akademiska traditioner. År 2014 växte deltagarantalet så stort att utrymmet tog slut i universitetets solennitetssal. På grund av dess stora popularitet har promotionscykeln förkortats under 2010-talet genom att fira nya promotioner som inte har en direkt föregångare 50 år tillbaka i tiden.
Promotionen har godkänts till den officiella listan av Finlands immateriella kulturarv, eftersom promotionen med sina nästan 400 år är en av de äldsta ceremonierna och festerna som fortfarande firas i Finland. Våren 2023 firas den hundrade promotionen i filosofiska fakulteten.
Traditioner i samband med promotionsceremonin
När ordnas promotionen?
Promotionen är en härlig examensceremoni och den ordnas därför vanligtvis i slutet av den akademiska terminen som är i maj eller juni. Promotionen är en enastående upplevelse. Det är ett ståtligt slut på studieåren och en gloriös början på ett nytt skede i livet.
Sånger
Den akademiska sångkulturen är en del av promotionen. Den äldsta sången är den akademiska temalåten Gaudeamus igitur som är från 1270-talet. Vid den ekumeniska tillbedjan vid promotion 1897 var psalmen Soi kunniaksi Luojan av Sibelius så populär att den hamnade i den evangeliska lutherska kyrkans psalmbok. Speciellt på söndagens små timmar lyser studenternas sångkultur när folk sjunger olika sånger på Esplanad. Den nattliga processionen slutar med Teinilaulu framför universitetets huvudbyggnad.
Uppvisningsdanser
En specialitet i promotionen är uppvisningsdanserna från 1800-talet. Eftersom dans var en viktig färdighet i 1800-talets höga samhälle, anställde universitetet en lärare som var specialiserad på att undervisa om dessa danser. Frivilliga magisterpromovender kan delta i magistersfransäsen och frivilliga doktorpromovender kan delta i doktorspolonäsen. De övar dessa danser veckor före promotionen, så själva dansen flyter vackert på Promotionsbal. På grund av uppvisningsdansernas symmetri måste dansparet följa den svarta och vita klädkoden.
Andra danser
Förutom ceremoniella danser dansas också andra danser under promotionen. Många finländare kommer ihåg dessa danser från gymnasiet men de dansas vanligtvis också på årsbaler vid olika studentföreningar. De vanligaste danserna är polonaise, mignon, cicapo (eller picador), vals, pas d’espagne och pas de quatre. Dessa danser är öppna för alla och övas före promotionen.
Promotionsmatrikeln
Alla promovender som blir promoverade vid promotionsakten samlas in i promotionsmatrikeln, och från matrikeln är det enkelt att kolla upp vem som promoverades personligen eller i frånvaro med en. I matrikeln finns det också korta presentationer av jubelmagistrarna och jubeldoktorerna, hedersdoktorerna och andra personer som promoverades för 100 år sedan.
Promotionens språk
Promotionens officiella språk är finska, svenska och engelska i enlighet med Helsingfors universitets officiella språkstrategi. Utöver informationsförmedlingen hörs dessa språk i talen under promotionen. Även andra språk kan synas i talen eller till exempel på menyer om promotionskommittén eller personer som håller talen har valt så.
Latin är ett viktigt språk också eftersom de latinska texterna fortfarande är en del av ceremonin. Många av titlarna som används på promotionen har sina ursprung i latinet också. Latin spelar en viktig roll speciellt under promotionsakten vars traditioner härstammar från medeltiden och från universitetet i Bologna. Nuförtiden är latin ett dött språk, och det används som ett neutralt och universellt språk vid universitetet eftersom det inte ägs av någon.
Promotionstitlar
Många titlar på promotionen baserar sig på latinska ord som har grammatiskt genus, till exempel primus / prima (den promovend som fick bästa betyg från sin avhandling) magister / magistra (magister) eller doctor/doctrix (doktor). De svenska titlarna har också varit könsbestämda, till exempel kransbindare och kransbinderska.
Promotionskommittén har bestämt att på den 100:e promotionen ska alla titlar användas i maskulin form för att antyda en neutral form. Latin har ett grammatiskt neutrum, men det används inte för människor. Även andra universitet använder maskulina former på latin i sina examensbevis. De som föredrar att använda formen magistra eller doctrix för sig själva kan dock välja dem på anmälnginsformulären.
Promotionskommittén gav upp användningen av könsbundna ändelser även i finska och svenska promotionstitlar.
Olika personer på promotionen
Officiant
En person som valts av fakulteten för att sköta en särskild uppgift under promotionen. Promotorn, ceremonimästaren och övermarskalken är officianter.
Promotor
Promotorn promoverar, dvs. viger, promovenderna till sina akademiska grader vid promotionsakten och är promotionens högsta officiant. Promotorn behöver själv vara promoverad, så att hen kan promovera. Promotorn är en professor från en av den filosofiska fakultetens fakultet som har oftast mest tjänsteår.
Ceremonimästare
Ceremonimästaren får uttryckligen styra ceremonierna, dvs. tar hand om promotionsaktens och andra evenemangs ceremoniella flyt
Övermarskalk
Övermarskalken tar hand om tillställningarnas flyt under promotionen tillsammans med ceremonimästaren och fungerar som ledare för promotionens marskalkar.
Promotionskommittén
För promotionsarrangemangen ansvarar en kommitté som består av frivilliga magister- och doktorpromovender. Kommittén leds av gratisten.
Gratist
Gratisten leder promotionskommittén och har valts av medlemmarna i kommittén. Gratisten har ofta en eller flera vicegratister.
Marskalkar
Traditionellt var marskalkarna unga studenter men nuförtiden kan de vara alla typer av studenter. De fungerar som ceremonimästarens och övermarskalkens hjälpredor. Till marskalkarnas uppgifter ingår exempelvis att informera gäster samt fungera som hedersvakter. Marskalken känns igen på sitt marskalksband och sin studentmössa. Vid promotionen representerar marskalkarna vanligtvis de olika fakulteterna vid promotionen eller de olika nationerna vid Helsingfors universitet
Promovend
En magister eller doktor som promoveras till sin examensgrad vid promotionen. Bland promovenderna väljs en primusmagister och -doktor. Deras uppgift är att utföra vissa ritualer som att hålla tal.
Primusmagister och primusdoktor
Den magister som fått det bästa vitsordet för sin avhandling kallas för primusmagister, på motsvarande sätt kallas doktorer för primusdoktorer. Primus uppgift är att svara på magister- eller doktorsfrågan i akten.
Ultimusmagister och ultimusdoktor
Den magister som fått det nästbästa vitsordet för sin avhandling kallas för ultimusmagister, på motsvarande sätt kallas doktorn för ultimusdoktor.
Allmän kransbindare
På Floradagen den 13 maj samlas promovenderna på morgonen för att välja promotionens allmänna kransbindare. Till dennes uppgifter hör bland annat att övervaka bindandet av magisterkransarna. Till allmän kransbindare kan väljas en av fakultetens professorers eller annan uppskattad persons barn. Kransbindaren symboliserar våren, ungdomen och tron på framtiden.
Kransbindare
Magisterpromovendens avec. Kransbindaren binder lagerkransen på en bas (karkas) under ledning av den allmänna kransbindaren vid kransbindningen. Den allmänna kransbindaren binder kransar för magisterpromovender som deltar utan följeslagare.
Svärdsslipare
Doktorpromovendens följeslagare. Trots titeln kommer svärdssliparen inte att slipa doktorsvärjan med undantag av primusdoktorns avec.
Hedersdoktorer
Under promotionen viger fakulteten även hedersdoktorer. Filosofiska fakulteten kan tilldela titeln av hedersdoktor åt vem som helst som anses vara tillräckligt välmeriterad, oavsett vilken utbildningsbakgrund denna person har.
Jubelmagistrar och jubeldoktorer
De magistrar och doktorer som vigdes vid promotionen för 50 år sedan kommer att promoveras till jubelmagistrar och -doktorer. Promotionen våren 2023 är jubelmagistrarna och jubeldoktorerna promoverade år 1973.
Promotionspoet
Vanligtvis en del av programmet för promotionsmiddagen är dikten som har komponerats för promotionen. Sedan början av 1900-talet har promotionen haft både finska och svenska dikter. Den som skriver dikten heter Promotionspoet, och hen väljs av kommittén.